Egyházközségi nap a Julianeumban

2012. május 28.

Egyházközségi nap a Julianeumban
 

Hársfák és jázminbokrok illatába öltözött május 28-án, pünkösdhétfőn a soproni Lőverek aljában megbúvó kicsike templom udvara.
Itt tartotta második egyházközségi napját a Szent Margit templom közössége Bognár István plébános atya vezetésével.
Az ünnep az egyházközség legnagyobb vállalkozása, a templom bővítésének gondolata s akarata köré szerveződött.

A cél közösségteremtő erejét jelezte az a sokadalom, amely a templom előtti teret megtöltötte. A hatalmas teret uralta a szabadtéri szentmiséhez felállított oltár, ahol a 16 órakor kezdődő szentmisét Deés Ferenc nyugdíjas plébános atya, Németh Antal kópházi plébános és Bognár István, a Julianeum plébánosának koncelebrálása mellett Kutschi András, oroszlányi plébános, a Szent Margit templom egykori segédlelkésze mutatta be. András atya – aki Oroszlány városától díszpolgárságot kapott, amiért 2 év alatt felépítette a város új templomát – szentbeszédében sok hasznos információval és ötlettel szolgált a templomépítő közösségünk részére.
A Julianeum Kórus, a már megszokott magas színvonalú énekével – többek között gregorián misével – emelte a szentmise lelkiségét. Ezt követően István atya leleplezte az új épületegyüttes 1:200-as léptékű makettjét, így láthatóvá vált, hogyan alkot majd harmonikus együttest a harangláb, a jelenlegi udvar, a mostani templom (villaépület), a tervezett parkolók, és az új templom. A gyönyörű makett mindenkit lenyűgözött. István atya avatóbeszédében Lukács evangélistát idézte: „Aki tornyot akar építeni, nem ül-e le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon futja-e a pénzéből, hogy fel is építse?
Nehogy azután, hogy az alapokat lerakta, de befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, kicsúfolja: Ez az ember, építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.”(Lk 14,28-30), majd lényegi mondandóját, a következővel fejezte be: „Mint gondos építőmester, az Istentől nekem jutott kegyelemmel megvetettem az alapot, de más épít rá. Ügyeljen azonban mindenki, hogyan épít rá. A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást, senki nem rakhat.” (1Kor 3,10-11)
A délután különösen szép élménye volt a 20 éves Szent Margit Óvoda gyermekei által bemutatott Pünkösdölő.
A „lelki alapkőletétel” 18 órakor vette kezdetét, amikor István atya vezetésével a leendő templom alapjain stációkkal kitűzött imádságos utat járhatták be a hívek. A „Fény útján” a Húsvét és Pünkösd közti időszak 14 stációját jártuk végig, ezúttal is a templomépítés gondolatára fókuszálva. Az egyes stációkat a hívek olvasták, köztük a templom hívei közé tartozó tervező építész is. Ezt a lelki örömöket tartalmazó imádságos együttlétet még az átfutó eső sem tudta megszakítani. A programot a hívek önzetlen adományaiból összeadott gazdag agapé, sok örömmel és vidámsággal kísért közös együttlét zárta, ahol, a több száz fős tömegben meglepően sokan voltak a középkorú, családos szülők és fiatalok.
A nap zárásaként, István atya méltán fejezte ki abbéli örömét és reményét, hogy az ilyen erős összefogás, előbb-utóbb babért terem, s idézte a nap Mindszenty Józseftől kölcsönzött mottóját:
„Csak az maradandó ebben az életben, amit az emberek hitből, … és szeretetből tesznek.”

Vigné Kovács Margit


Vissza...

2024. április 12.
Húsvét 3. vasárnapja
Ebben az évben három csoportban (április 21., május 12. és 26.) lesznek elsőáldozások templomunkban. Mindhárom vasárnapon az elsőáldozási szentmise 11 órakor kezdődik.
Bővebben
2024. április 12.
Templomunk liturgikus rendje
Szerdán a Nepomuki Szent János kápolnában (Villa sor 32.) lesz a szentmisénk.
Bővebben
2024. április 12.
Olvasmány
„Ragyogtasd ránk, Uram, arcod fényességét!” (Zsolt 4)
Bővebben